Logeerweek bij Douane Rotterdam

Douane en Olifanten
Deze week logeert Olifant Joep bij de Douane en wel op het hoofdkantoor in Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug. Dit is een bijzonder kantoor, waar alles met regels en wetgeving aan elkaar hangt. Joep zit vanaf vandaag op de 13e verdieping, op de directie-afdeling. Van daaruit gaat hij de komende dagen een kijkje nemen bij de verschillende afdelingen.

Vaak wordt gedacht dat de Douane paspoorten controleert, maar niets is minder waar. De Douane controleert goederen, geen mensen! De douane zit niet alleen op Schiphol, maar is ook door heel Nederland te vinden. Naast het hoofdkantoor waar Joep nu verblijft, zijn er ook nog 9 regiokantoren. De Douane houdt toezicht op het grensoverschrijdend goederenverkeer. Daarnaast houden de Douane-medewerkers controle op de verkoop van accijnsgoederen zoals sigaretten & drank, invoer van nagemaakte goederen en flora- en faunaproducten.

Om alle goederen goed te kunnen beoordelen speelt het douane-laboratorium een grote rol. De labmedewerkers adviseren en doen onderzoeken en stellen de identiteit en samenstelling van goederen vast. Dit is nodig voor het adviseren en toepassen van wetgeving

Bekijk de film Roel van Deursen hier

Olifant Douanita

Het Belasting & Douane Museum in Rotterdam

Klik hier voor de overige belevenissen van Olifant Joep

Meer foto's? Klik hier