Joep beleeft avontuur bij afdeling Automatisering
Joep is  aan het werk bij de afdeling automatisering van de Douane. Maar voor
hij aan het werk gaat, geniet hij eerst nog even van het prachtige uitzicht op de Erasmusbrug en de rivier. Joep zou daar uren naar kunnen kijken, maar hij zegt dat, dat vast niet de bedoeling is.

Het is Joep wel direct opgevallen dat er heel veel schepen voorbij komen met containers. Deze hele grote schepen, die maar net onder de brug door kunnen,
of (en dat is eigenlijk nog veel leuker), dat de brug omhoog moet. Joep zegt dat zo tegen mijn collega, en die schiet gelijk in de lach: een groot schip? Dit zijn schepen die alleen op de rivier varen en een paar honderd containers naar Duitsland of België brengen; en hij laat wat plaatsjes zien van HELE GROTE containerschepen die tegenwoordig op de nieuwe 2e Maasvlakte komen. Die schepen hebben soms wel tot 15.000 containers bij zich! Oei, dat had Joep niet verwacht, en vraagt dan hoe die containers allemaal gecontroleerd kunnen worden, want dat doen ze toch bij de Douane? Controleren?
Ja dat is wel zo, maar stel je voor dat we die containers allemaal willen controleren; dan hebben we heel veel douane collega’s nodig en het duurt dan wel heel erg lang voor al die containers op weg kunnen naar de winkels. Om dat allemaal wat makkelijker te maken, helpt onze afdeling de collega’s die in de havens werken. 
Dat doen we bijvoorbeeld door de computer alvast te laten kijken naar de papieren die bij een container horen. Als de computer niets bijzonders ziet, dan zeggen we tegen de collega’s dat ze die container niet hoeven te controleren. Onze afdeling zorgt ervoor dat de computer kan werken met moderne systemen en we gebruiken daarvoor bijvoorbeeld ook app’s. 
 
“Oh, is dat alles wat jullie doen” zegt Joep ?  Nou dan ben ik hier snel uitgekeken (wel jammer van het uitzicht)? Nee, nee, zegt de collega snel. We letten er ook steeds op of er nog nieuwe wetten en regels zijn, die door de 2e Kamer of door Europa zijn vastgesteld en dan gaan we die goed doorlezen en kijken of het nodig is om onze computer systemen aan te passen. Toevallig hebben we vandaag nog een email gekregen met een bijlage van een paar honderd bladzijden met wijzigingen van douaneregels. Heb je zin om mij te helpen? Waarop Joep reageert “Eh, zullen we eerst even koffie halen”?